Kejohanan perjudian: 21 tahun menang di Kniffel
toto

Kejohanan perjudian: 21 tahun menang di Kniffel

Muzium Sejarah Bandar di Leipzig menjadi tuan rumah kejohanan permainan di Kniffel Ahad lepas. Pemenang pertandingan itu, seperti yang diumumkan oleh muzium di media sosialnya, ialah Tina Göltzner yang berusia 21 tahun dari Erfurt.

Göltzner berjaya mengatasi kira-kira 50 peserta lain. Acara itu berlangsung Result SGP Hari Ini sebagai sebahagian daripada pameran perjudian “Dunia sebagai dadu. 5000 tahun tuah dalam permainan”. Ia adalah kejuaraan Kniffel Jerman kedua setakat ini.

Bagaimanapun, pihak penganjur berharap kejuaraan itu akan menjadi lebih mantap seperti pertandingan seumpamanya yang lain. Ini diumumkan oleh kurator pameran, Tim Rodd, kepada MDR Sachsen. Setakat ini, bagaimanapun, beliau mengesyaki, julat itu sebahagian besarnya terhad kepada rantau ini.

Rodd berkata:

“Kami tidak melihat secara terperinci dari mana datangnya peserta. Tetapi saya mengesyaki kebanyakan mereka datang dari Leipzig dan kawasan sekitarnya.”

Bagaimanapun, menurut laporan media, peserta juga datang dari bandar yang lebih jauh, seperti Stuttgart.

nasib atau strategi?
Kniffel ialah permainan dadu yang dikatakan berasal dari Puerto Rico dan secara tradisinya dianggap sebagai permainan peluang. Kurator Tim Rodd juga menjelaskan bahawa peluang adalah apa yang penting, tetapi strategi juga penting.

Sama ada ia adalah permainan peluang dalam erti kata undang-undang tidak ditentukan semata-mata oleh faktor peluang. Menurut Perjanjian Negeri mengenai Perjudian 2021, permainan peluang hanya wujud jika “bayaran diperlukan untuk memperoleh peluang untuk menang” dan hadiah ditentukan sepenuhnya atau sebahagian besarnya secara kebetulan.

Penyelidik perjudian seperti Ingo Fiedler dari Universiti Hamburg menegaskan bahawa permainan kad atau dadu tradisional seperti Kniffel, Mau-Mau atau Rummy kadangkala ditawarkan sebagai “permainan kemahiran” dengan Togel Sydney menggunakan wang. Memandangkan tidak jelas bahagian mana yang boleh dimainkan oleh kemahiran pemain dalam kemenangan, tidak selalu mungkin untuk menentukan dengan jelas sama ada permainan itu sebenarnya permainan kemahiran atau bukan permainan peluang.

Pada pertandingan Kniffel di Leipzig, sesiapa yang berumur lebih daripada enam tahun boleh mencuba nasib. Salah seorang peserta baru berusia tujuh tahun. Dia bermain permainan dengan ibunya setiap hari dan telah meningkatkan kemahiran aritmetiknya dengan ketara.

Seperti yang dijelaskan oleh pengarah permainan Udo Schmitz, yang juga Toto macau bekerja sebagai pendidik permainan, permainan itu bukan sahaja menjejaskan keupayaan mengira. Sebagai permainan peluang, ia juga menggalakkan keupayaan untuk kalah.

Peminat Kniffel kini boleh menunggu dengan sabar sama ada mungkin terdapat satu lagi kejuaraan Kniffel tahun depan.